„Najlepšia vec, ktorú môže ľudská bytosť urobiť, je pomôcť inej ľudskej bytosti vedieť viac.“

Charlie Munger

Každý z nás sa denno denne stretáva s produktmi alebo službami mnohých firiem. V dnešnej dobe každý z nás používa telefón ako iPhone alebo Samsung, navštevuje Facebook, či Youtube, chodí sa najesť do McDonaldu, na kávu zájde do Starbucksu alebo si dopraje čapovanú Kofolu, ide sa obliecť do Zary, kúpi si botasky Nike, popri tom počúva hudbu cez Spotify, vozí sa na Tesle, či Škodovke alebo používa na cestovanie Uber, ubytovanie hľadá cez AirBnB, potraviny si chodí nakúpiť do Tesca, poistku má uzavretú v Allianzi, bankový účet si vedie v Slovenskej sporiteľni, nákupi bitcoinu robí cez Coinbase a večer si sadne za Netflix alebo si zahrá hru na Xboxe, či Playstation. Toto všetko sú príklady značiek a firiem, ktoré všetci dobre poznáme.

Verím, že si sa stretol s menami ako je Warren Buffett (Berkshire Hathaway), Elon Musk (Tesla), Jeff Bezos (Amazon), Jack Ma (Alibaba), Bernard Arnault (LVMH) i Mark Zuckerberg (Meta/Facebook). Z našich končín to môže byť Patrik Tkáč (J&T), či zosnulý Peter Kellner (PPF). Alebo dámy ako Doris Fischer (GAP), Alice Schwartz (Bio-Rad), Alice Walton (Walmart), Yang Huiyan (Country Garden) a mnoho ďalších mien. Sú to dámy i páni, ktorí majú jedno spoločné. Všetci stoja za spoločnosťami, v ktorých majú podiel. Vďaka tomuto podielu patria medzi najbohatších ľudí doma i vo svete.

Aj TY môžeš byť bohatí, či bohatá! Ako?

Ako investor, ktorý investuje svoje finančné prostriedky do akcií firiem, ktoré sa verejne obchodujú na burzách. Svojou snahou investovať do akcií firiem si vytváraš podiel vo firme a súčasne si z dlhodobého hľadiska buduješ majetok. Ako poďakovanie ti to firma, do ktorej investuješ svoje peniaze, vracia formou dividendy alebo spätným odkupom akcií, čím sa zvyšuje ich cena.

Lenže v našich končinách ešte stále nie je až tak zaužívané a ani populárne investovanie do akcií firiem ako je investovanie do nehnuteľností, dlhopisov, alternatívne investovanie (umenie, víno, zlato, veterány atď.), či ETF. Sú firmy i youtuberi, ktorí sa snažia ľudí motivovať, aby si riešili dôchodkový pilier alebo popri tom všetkom robia osvetu finančnej gramotnosti. Napriek tomu čísla ukazujú, že k 1. septembru 2021 na bežných účtoch Slovákov leží 22,8 miliardy eur. 

Ako ľudí motivovať, aby investovali svoje peniaze, a tým si budovali svoj majetok? Čo je dôležitejšie, aby nemali voči tomu odpor?

Odpoveď sú PRÍBEHY. Naozaj! Veď ľudia si už odnepamäti rozprávali a posúvali príbehy. Ako príklad môžeme uviesť investora so slovenskými koreňmi Ján Hájek, ktorý je portfólio manažér fondu Top Stocks Erste Asset Management už 16 rokov. Sám prezradil, že do svojho portfólia hľadá firmy so zaujímavým príbehom. Keď takú firmu nájde, snaží sa o nej dozvedieť čo najviac.

Preto ti chce Gafrik Research prinášať príbehy spoločností a značiek formou analýz, Gafrik Research Bulletin je free newsletter o novinkách firiem a v pripravovanom podcaste sa s ľudmi budeme rozprávať o firmách, prípadne o sektoroch a trhoch, v ktorých firmy pôsobia. Popri tom všetkom sa vysvetlia krkolomné a nudné finančné pojmy. Na svoje si určite prídu ako laici, tak aj ľudia znalí investovania.

Ako začať?

Začať môžeš tým, že navštíviš stránku www.gafrikresearch.sk, kde nájdeš prvé analýzy o hernom priemysle, o firme Apple a jeho ekosystéme zážitkov a o legendárnej hernej značke Atari. Potom sa prihlás do Gafrik Research Bulletinu, kde ti na mail raz za týždeň prídu novinky o firmách, komentáre, analýzy, iné zaujímavosti a dokonca v ňom nájdeš odporúčania na podcasty, filmy, seriály, blogy a knihy. Pre bližší kontakt môžeš dať like alebo follow na sociálnej sieti: TwitterFacebookLinkedInInstagram alebo Youtube.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *